Nufarul (Nymphaea)

Nufarul (Nymphaea)

 

Zona/ Regiune:

 

– Nuferii care cresc in piscine fara pesti pot avea in mod ocazional nevoie de fertilizatori pentru a produce o inflorire abundenta. Folositi cu grija insa ingrasamintele deoarece acestea hranesc concomitent si algele din apa. In cazul nuferilor crescuti impreuna cu pesti nu este necesara fertilizarea, plantele folosind dejectiile pestilor pentru a-si procura necesarul de elemente nutritive suplimentare. Divizarile rare ale rizomului vor produce cele mai bogate infloriri. Incercati sa nu divizati nuferii mai mult de o data la trei ani.

-Toti nuferii trebuie amplasati intr-un loc scaldat de razele soarelui pentru a inflori; de asemenea, ei nu isi deschid total florile decat in bataia soarelui. Cresc de obicei in ape linistite, asa ca nu incercati sa ii cresteti in fantani, etc. Cea mai buna perioada de plantare a nuferilor este din aprilie pana in septembrie, perioada in care se gasesc de vanzare in ghivece mici, in magazinele specializate. Inainte de a-i scufunda in iaz/lac schimbati ghiveciul.

-Adancimea la care se planteaza nuferii variaza in functie de specie, de la 15 cm pana la 1,2 m.

-Plantele se scufunda la adancimea corespunzatoare treptat, intr-un parcurs de cativa ani, mai ales la speciile de adancime. Aceasta operatie se face in modul urmator: initial plasati ghiveciul pe cateva caramizi asezate pe fundul iazului (aveti grija: daca iazul dvs. este captusit cu cauciuc, asezati caramizile peste cateva lopeti de prund). De asemenea, acoperiti si pamantul cu un strat de prundis curat, pentru ca apa sa nu il spele. In iazurile mari, nuferii se planteaza direct in malul de pe fund. Odata ce si-au prins bine radacinile, nuferii au nevoie de putina ingrijire in afara inlaturarii frunzelor uscate, toamna. Tratati plantele cu tablete de ingrasamant speciale pentru nuferi – se infig in pamant, la baza plantei.

-Nuferii care cresc in iazuri mici ca adancime pot ingheta iarna, asa ca este bine sa ii protejati pe perioada rece.

-Cele mai multe specii cresc rapid necesitand schimbari ale ghiveciului lor cel putin o data la cativa ani. Speciile din zone temperate sunt cele mai rezistente deoarece pot supravietui ingheturilor din cursul iernii ramanand in bazin nefiind necesara adapostirea lor ca in cazul speciilor tropicale.

Arhitectura:


Frunzele nuferilor au dimensiuni mari si plutesc la suprafata apei, impiedicand cresterea algelor.

-Exista specii care au frunzele variegate, foarte apreciate datorita aspectului lor deosebit.

-Nuferii isi dezvolta radacinile la adancimi diferite astfel ca este bine sa tii cont de acest aspect atunci cand optezi pentru o anumita varietate.

-Frunza poate avea, in functie de specie, o forma rotunda sau ovala, cu marginea dreapta sau rasfranta, si dimensiuni variabile, de la un diametru de cativa centimetri pana la suprafete mari, de aproape un metru, la speciile gigant.

-Florile apar la sfarsitul primaverii, cand apa si aerul se incalzesc. Culoarea petalelor difera in functie de specie, de la alb la albastru si nenumarate nuante de roz, rosu si galben.

-De la plantarea nuferilor si pana la inflorirea lor trebuie sa treaca un timp. Daca insa nuferii nu infloresc, una din cauze poate fi ca sunt plantati la o adancime prea mare. Rupeti florile in primul an de inflorire, astfel dati sansa nufarului sa se obisnuiasca si sa creasca mai bine in noul mediu; in anii urmatori nu mai este nevoie sa faceti acest lucru pentru ca florile trecute vor fi ascunse (florile dureaza 3-5 zile si, pe masura ce se usuca, tulpinile se curbeaza si se scufunda, tragand sub apa floarea inchisa).

 

Ingrijire/ Inmultire:

 

-Momentul optim pentru plantarea nuferilor este primavara dar acesta poate continua pana la inceputul verii.  Speciile tropicale, sensibile la variatiile de temperatura se cultiva numai la mijlocul verii.
-Nuferii au nevoie de soluri fertile, argiloase. Evita solurile imbogatite cu fertilizanti chimici sau organici pentru ca acestea stimuleaza cresterea algelor. Pot fi plantati direct in namolul de la baza bazinului insa cea mai buna modalitatea de plantare este in cosuri speciale, din plastic, in care pamantul va fi protejat cu o plasa.

-Aceste plante nu necesita foarte multa atentie dupa plantare. Singura operatiune care este necesara presupune rarirea lor care se face de regula primavara.

-Plantarea nufarului in vas. Containerul obisnuit pentru nuferi este un vas de plastic captusit si umplut cu pamant de buna calitate. 
* Puneti un strat de lut de gradina de buna calitate sau compost acvatic.
* Nufarul trebuie plantat astfel incat punctul de crestere sa fie la nivelul solului.
*La sfarsit puneti un strat subtire de prundis pentru a impiedica raspandirea pamantului.

-Inmultirea nuferilor se face prin divizarea radacinilor sau prin rizomi.

-Din rizomul unei plante mature se taie un lastar ce se replanteaza. Lastarul trebuie pozitionat la soare pana cand se inradacineaza.

Divizarea nuferilor. Aceasta operatie se face la aproximativ 5 ani, perioada cand nuferii au deja frunze care se ridica din apa si acopera florile. Primavara, ridicati toata planta si indepartati pamantul. Cu un cutit ascutit detasati o parte de rizom care are un punct de crestere viguros si plantati-l separat. Nufarul care va creste din acest rizom va putea inlocui planta batrana.

-Partea groasa, noduroasa a radacinii se numeste rizom. Cand mutam planta din ghiveciul ei spalam radacinile cu furtunul cu apa. Vom observa iesind in lungul rizomului coronite de lastari. Folosind un cutit bine ascutit, taiati segmente care sa cuprinda cate un grup de lastari, fiecare sectiune devenind o noua planta. Inlaturati orice fragment care este putregaios sau pare distrus.
-In momentul replantarii nuferilor incercati sa le oferiti vase cu diametre cat mai mari posibile, adancimea nefiind prea importanata deoarece au un sistem radicular putin profund. Nuferii infloresc cel mai bine daca nu sunt divizati prea des. Din acest motiv este necesar un ghivechi cat mai larg cu putinta, insa tineti cont de faptul ca vor fi si situatii in care va trebui sa mai scoateti ghiveciul din apa, asa ca nu folositi dimesiuni exagerate pentru acesta.

Boli/ Daunatori:

 

-Afidele sunt cei mai aprigi daunatori ai nuferilor, acestea fiind atrase de frunzisul des.

-Nuferii pot fi afectati de ciuperci sau de putrezirea tulpinilor. In aceste cazuri, pentru a evita transmiterea bolii este bine sa detasezi partile afectate ale plantei.

– Nuferii nu au prea multe probleme din acest punct de vedere. Ei pot fi atacati de daunatori si diferite boli dar acestea sunt superficiale si nu vor afecta permanent planta. Folositi cu grija substantele chimice daca aveti si pesti in iaz. Daca frunzele si florile nufarului sunt atacate de afide, indepartati-le cu un furtun – pestii le vor manca cu multa placere.

Specii:


– Alegeti o planta cu mai multe frunze tinere decat flori, pentru ca va creste mai viguroasa. Atunci cand alegeti nufarul nu uitati ca iazul/lacul trebuie sa aiba cel putin 2/3 apa la 1/3 plante. Pentru iazuri mari: N. Alba.
Pentru iazuri medii sau mici: N. Gonnere, N. Marliacea Chromatella, N. Marliacea Rosea, N. Pink Sensation, N. odora minor, N. Vesuve.

 

Surse:

http://www.gradinamea.ro

http://www.amenajarii.com

 

 


Tags assigned to this article:
amenajareflorigardiniiazlacNufarul (Nymphaea)

Related Articles