Lucerna (Medicago sativa)

Lucerna (Medicago sativa)

 

Zona/Regiune:

 

-Planta provine din Persia, unde era un nutreț valoros pentru cai.

-După unele izvoare din antichitate, lucerna a fost adusă prin anul 470 î.Hr. în Grecia și prin anii 150–50 î.Hr. în Italia unde era folosită în furajarea oilor. Pe la începutul secolului XVI a fost dusă de coloniștii spanioli în Mexic de unde apoi a ajuns în toată America. În Australia și Noua Zeelandă planta va ajunge abia prin secolul XIX unde la început au apărut probleme create de lipsa bondarilor. La propunerea lui Charles Darwin au fost aduși în 1885, bondari pentru a asigura polenizarea florilor de lucernă. Planta mulțumită rădăcinilor adânci poate suprieviețui în regiunile aride tropicale.

-Din anul 2005 au fost produse variante noi în SUA prin modificări genetice. Aceste variante de lucernă pot atinge la recoltare o cantitate de 80 – 100.000 kg la hectar.

-Lucerna traieste 7-8 ani dar in cultura se mentine 4-5 ani. Lucerna rezista foarte bine la temperaturi scazute de -25 grade C si la seceta. Are nevoie de soluri fertile, profunde, si cu panza freatica la o adancime mai mare de 2-3 m.

Zonele cele mai favorabile sunt Campia de vest, centrul Munteniei si Olteniei, centrul, nord-vestul Moldovei.

Arhitectura:


-Lucerna este o plantă ierboasă care poate atinge 1 m înălțime.

-Rădăcinile plantei ating o adâncime de peste 4,5 m, această caracterstică permite plantelor să supraviețuiască în perioadele de secetă. Ca și celelate leguminoase la fel și lucerna are la rădăcină nodozități, unde trăiesc bacterii fixatoare de azot cu care planta trăiește în simbioză.

-Florile plantei sunt polenizate după un studiu din Suedia în 78 % de bondari și numai 1 % de albine. De acea în Scandinavia se cultivă lucerna în regiunile unde trăiesc bondari. Planta conține un procent ridicat de proteină, fiind folosită ca nutreț, pentru însilozare, sau ca uscată ca fân.

-Ea este o plantă perenă, care atinge o vârstă de 4 până la 12 ani, în Germania o cultură de lucernă este folosită 2-3 ani. În funcție de sol și regiunile climatice, lucerna poate asigura o canitate de 10 t de fân la hectar. Pentru a obține recolte mai mulți ani la rând din aceași cultură, se recomandă o dată pe an, recoltarea lucernei după perioada înfloritului.

Nutrienti:


– Nutretul verde de lucerna contine 0,555% Ca, 0,056% P, 0,375% K, 0,77% Mg si 0,077 S iar fanul de lucerna contine 0,806 % Ca, 0,182 % P, 1,235 % K, O,22 % Mg si 0,205 % S. Aceste saruri arata marea importanta a lucernei in cresterea vacilor cu lapte.

Tehnologia culturii de lucerna:

 

-Plante premergătoare:

 • Foarte bune plante premergatoare sunt plantele anuale furajere si porumbul;
 • Buna planta prenergatoare este floarea soarelui;
 • Medie planta premergatoare este soia timpurie;
 • Nu se recomandă sa se samene dupa prăşitoarele târzii.

– Aratul:

 • Pentru semănatul de primăvară aratul se executa la 22-25cm;
 • Pentru semănat de toamnă aratul se executa la 20-22cm.

-Pregătirea teren:

 • Atat pentru semanatul de toamna cat si pentru semanatul de primavara pregatirea terenului se efectuaeaza prin una doua treceri cu graba cu discuri.

-Pregătirea patului germinativ:

 • Patul germinativ se pregăteşte printr-o singură trecere cu combinatorul în preziua semănatului urmat de tăvălugit.

-Fertilizarea de bază:

Fertilitate naturală sol

 

Fertilitate:    Azot:Kg/ha s.a.      Fosfor:Kg/ha s.a.      Potasiu:Kg/ha s.a.     
Slabă               60                             80                                 80     
Mijlocie            50                             70                                 70     
Bună               40                             50                                  0

-Fertilizarea de bază cu azot se recomandă a fi făcută cu ½ din doza sub formă amidică (uree) sau sub formă amoniacală (complexe) iar restul se aplică cu ocazia lucrărilor de intreţinere.

-Fosforul se aplică sub formă de complexe bogate în fosfor de tipul 22-22-0, 23-23-0, 13-32-0, 9-24-24) sub arătură sau la pregătit teren prin incorporare cu discul.

-Sămânţa şi semănatul:

 • Soiuri de lucernă recomandate pentru sunt: Sitel; Derby; Verko; Triunf; Selena; Topaz.
 • Tratarea seminţelor:Carbodan 35 ST(28l/t), Carbofuran 350 (28l/t)
 • Epoca de semănat: va trebui să ţină cont de rezerva de apă din sol, de presiunea bolilor şi dăunătorilor, de presiunea buruienilor şi de soiul utilizat. Perioda optimă de semănat este primăvara foarte timpuriu până în 15 martie, iar toamna între 15-25 august.
 • Densitatea se stabileşte în funcţie de potenţialul biologic al soiului, indicii de calitate a seminţei şi starea fitosanitară a acestora, de epoca de semănat, de calitatea patului germinativ, şi de presiunea bolilor la densităţi mărite.
 • Număr de boabe la mp 1000
 • Puritatea minimă 98%
 • Germinaţia minimă 85%
 • Greutatea a 1000 boabe: 1,8-2,1g
 • Cantitate de sămânţă la hectar: 20-22 kg
 • Cantitatea = (nr. boabe germ. X greutate 1000boabe) / (puritate x germinaţie)
 • Adâncimea de semănat 1,5 (primăvara) – 2,5cm (toamna)
 • Tavalugitul semanaturii. Concomitent cu semanatul sau dupa semanat se recomanda o tavalugire usoara

-Combatere bolilor la lucernă timpul vegetaţiei: (nu se execută tratamente în vegetaţie)

-Combatere dăunători:

 • În cazul unor atacuri puternice de larvă de gărgăriţe sau de omizi defoliatoare masa vegetală se va recolta cît mai repede posibil35(0,1-0,3%); Victenon (0,4-1l/ha).
 • Pentru combaterea rozătoarelor din cîmp se poate utiliza produsul Baraki.

-Combatere buruieni:

Se vor efectua tratamente chimice în momentele optime de aplicare cu unul dintre următoarele erbicide:

 • La pregătit teren: Dizocab, Eradicane (6-7l/ha); Alirox (9-10l/ha).
 • Pe vegetaţie când lucerna are 2-3 lăstari (buruieni monocotiledonate): Fusilade forte, Targa super, Galant super (1-1,5l/ha), Agil (1l/ha).
 • Pe vegetatie în faza 3-5 frunze trifoliate (buruieni dicotiledonate): Pivot (0,5-0,75l/ha); Basagran (1,5-2l/ha).

Lucerna planta medicinala:


Numerosi medici recomanda lucerna in afectiuni ale stomacului, balonari, ulcere si lipsa poftei de mancare, deoarece contine vitamina U. Vitamina U (ulcus, vitamina anti-ulcer) este elementul activ al metioninei. Ajuta la reinnoirea mucoasei lezate a stomacului si, in general, a aparatului digestiv (regenerarea). In afara de regasirea ei in lucerna, vitamina U se mai gaseste in cantitati mari in varza cruda si in zeama de varza murata. Efectul alcalinizant al lucernei anihileaza eficient acidul gastric. Datorita continutului ridicat de fibre este benefica in constipatie, are un usor efect purgativ, reduce balonarea.

-Lucerna contine si substante antifungice, care maresc efectul probioticelor (bacteriilor „prietenoase”). Este un antipiretic si diuretic natural. Se recomanda pentru prevenirea inflamatiilor vezicii urinare si ale prostatei sau ca adjuvant al tratamentului medicamentos specific in cazul inflamatiilor deja existente. Actioneaza benefic si in durerile articulare si reumatice.

-Lucerna inmagazineaza o mare cantitate de clorofila. Conform comunicatului publicat de G.W. Rapp in American Journal of Pharmacy (Revista Farmaceutica Americana), clorofila are un puternic efect antibacterian. Accelereaza vindecarea ranilor si, stimuland cresterea tesuturilor noi, scade riscul infectiilor. Clorofila este considerata si un dezodorizant natural.

S-a constatat ca lucerna este un tonifiant general, care incepe sa isi exercite efectul lent, dar eficient.

-Are un efect benefic mai ales la varstnici, deoarece fortifica sistemul imunitar, ajuta la anihilarea si eliminarea reziduurilor acumulate in organism de-a lungul anilor si, astfel, creste capacitatea fizica si puterea de viata.

-Deoarece contine in cantitati mari vitamine liposolubile, iar acestea – spre deosebire de cele hidrosolubile – se acumuleaza, este permisa administrarea continua a lucernei doar 2-3 luni, dupa care trebuie sa se faca o pauza de cel putin o luna.

-Persoanele care iau anticoagulante (de ex. Syncumar) nu pot consuma produse care contin vitamina K sau trebuie sa ceara sfatul medicului.

-Literatura de specialitate recomanda un consum zilnic de lucerna de 2-4 g, dar conform prescriptiei dieteticianului sau medicului, se poate consuma si o cantitate mai mare.

Lucerna este o planta cu multiple efecte benefice, enumerarea tuturor fiind aproape. Lucerna este o planta cu multiple efecte benefice, enumerarea tuturor fiind imposibila. Din pacate, fiind eclipsata de o multime de alte suplimente nutritive comerciale si la moda, lucerna a ajuns sa joace rolul Cenusaresei. Este timpul sa isi recastige locul si atentia care i se cuvin.

Surse:

http://www.terapii-naturiste.com

http://ro.wikipedia.orgRelated Articles

Porumbul (Zea mays)

  Zona/Regiune:   –Porumbul (Zea mays ssp. mays, regional păpușoi, cucuruz) este o cereală originară din America Centrală cultivată azi în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezintă alaturi de

Dovleacul (Cucurbita maxima)

Regn: Plantae Încrengatura: Magnoliophyta Clasa: Magnoliopsida Ordin: Cucurbitales Familie: Cucurbitaceae Gen: Cucurbita Zona/ Regiune: Este originară din America de sud,

Cartoful (Solanum tuberosum)

  Zona/Regiune: -Cartoful a fost descoperit în Peru, de către spanioli, cam pe la 1530 și introdus, puțin după aceea, în Spania și