Taierea sau tunderea pomilor fructiferi

Taierea sau tunderea pomilor fructiferi

antă din punct de vedere a rodirii, de aceea, dacă nu suntem siguri de modul corect de efectuare a acesteia, mai bine cerem ajutorul unui specialist.
În funcţie de vârsta şi de gradul de dezvoltare a pomului putem vorbi de tăieri de formare, la pomii tineri (1-5 ani) şi tăieri de menţinere la cei maturi, care este defapt tema acestui articol.
Astea fiind spuse, aș dori să vă prezint, cât se poate de sumar, ce trebuie să ştiţi despre tăierea pomilor fructiferi, pentru a evita greșelile grave.

Dupa plantare, in functie de forma de coroana pe care dorim s-o obtinem se fac taierile pentru formarea coroanei. De obicei, formarea unei coroane se obtine in 3-4 ani de la plantare, prin diverse operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor (aplecare, arcuire etc.), prin taieri propriu-zise, prin scurtari sau suprimari de ramuri.

Dupa ce a fost formata coroana pomilor, ea trebuie mentinuta prin taieri de intretinere si fructificare.

Taierile anuale

Aceste taieri sunt necesare deoarece trebuie redusa incarcatura excesiva cu muguri a pomilor fructiferi, atunci cand este nevoie, pentru a se stabili marimea ramurilor, pentru a se stabili alungirea si intrepatrunderea lor. Se stie ca in coroanele dese, in care nu patrunde destula lumina, bolile si daunatorii se dezvolta mult mai repede.

La pomii care au coroana deasa, stropirile se fac mult mai greu existand si riscul ca solutia cu care se stropeste sa nu poata fi aplicata pe toate ramurile. Prin taierile de intretinere se urmareste echilibrarea vegetatiei intre baza si varf.
Taierile de fructificare

Acestea sunt necesare pentru a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp mai indelungat. La pomii fructiferi aflati in plina rodire se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul acestor pomi.

O data cu trecerea timpului, pomii fructiferi au cresteri vegetative slabe precum si productii scazute. Pentru cresterea duratei de viata si a potentialului productiv se aplica la acesti pomi taierile de intinerire.

Taierile de intinerire

Dau rezultate bune atunci cand coroana pomilor se reduce considerabil iar semischeletul se intinereste in majoritate. Se recomanda ca taierea pomilor fructiferi sa se efectueze in perioada de repaus. Taierile se pot face si primavara tarziu dar doar atunci cand pomii au suferit de ger, pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei atinsi de ger.

Taierile „in verde”

Aceste taieri se executa la unii pomi fructiferi : cires, piersic (timpuriu), dupa culesul fructelor. In aceasta perioada, pe langa lucrarile care se executa in mod normal in livada (sapatul in jurul pomilor, varuitul acestora) in functie de specia pomicola, este perioada unor stropiri fundamentale pentru pomii fructiferi, de care depind in mare masura viitoarele recolte.

 

De ce este necesară tăierea pomilor, și când se face?
De obicei se efectuează în perioada de repaus, după căderea frunzelor (în afară de cireș, vișine și piersic, care se tai vara după recoltare) și are ca scop următoarele:
•    menținerea echilibrului dintre creștere și rodire
•    îmbunătăţirea sau menţinerea calităţii recoltei
•    controlul formării coroanei
•    păstrarea coroanei aerisită și luminată
Unelte necesare
Dacă ne hotărâm să efectuăm singuri tăierea pomilor, vom avea nevoie de următoarele unelte:
•    foarfecă de grădină
•    foarfecă de crengi cu mâner ergonomic
•    fierăstrău cu ramă
•    fierăstrău cu lamă retractabilă (opțional)
•    scară extensibilă
•    tocătoare de crengi (opțional)
•    mănuși de grădină (mai ales dacă temperatura este sub 0 grade)
Cum să tăiem pomii fructiferi?
Cel mai important de reținut este faptul că tăierea este o măsură de stimulare a creșterii, și nu de limitare a acestuia, dacă portaltoiul este un soi viguros, nu putem limita creșterea acestuia, indiferent cât de drastic am tăia! Cu cât se taie mai mult cu atât creşterea va fi mai vigoroasă, proporţionalitatea asta directă fiind principiul de bază al tunderii plantelor. Tăierile se efectuează la temperaturi de peste peste -5 C, în concordanţă cu tăierile din anii anteriori.
Iată  câteva sfaturi de bază:
•    prima dată eliminăm ramurile uscate, rupte sau rănite
•    este foarte important să îndepărtăm ramurile afectate de boli
•    când tăiaţi ramuri să faceţi tăietura cât mai aproape de baza lor (inelul ramurii), fără a răni scoarţa
•    trebuie îndepărtate ramurile care se intercalează sau se ating
•    se îndepărtează ramurile îndreptaţi spre interiorul coroanei
•    totdeauna se taie la o ramificaţie, înlocuind lăstarii bătrâni cu lăstari mai tineri
•    să nu uităm nici de normarea mugurilor de rod
•    dacă nu avem ramificaţie (în special la tăierile de formare) se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fără a-l răni, dar nici prea departe de acesta
•    dacă rana are diametru mai mare de 2 cm se aplică mastic special (de obicei pe bază de ceară) pentru a preveni infecţiile şi a stimula vindecarea lor
Dacă nu s-au efectuat anual tăierile de menținere la un pom, s-ar putea ca după tăiere (care este obligatoriu mai severă) să avem o recoltă săracă sau să nu avem deloc, dar după primul an cu siguranţă vom observa efectele benefice a tăierilor.
Ca să nu fie numai teorie,  în articolul următor vă voi prezenta, tăierea pomilor fructiferi în practică, la mine în grădină! Până atunci, un singur lucru vă mai întreb, voi apelaţi la specialişti sau efectuaţi tăierile singuri?

 

 

sursa

http://hobbygradina.ro

http://www.gradinamea.ro/


Related Articles

Ingrijirea legumelor in timpul iernii

fata de lumina. Solariul poate fi folosit numai daca are asigurata caldura necesara pe toata durata anotimpului rece. Tunelurile, de

Legenda musetelului

Singura ei rază de soare era Muşat, băiatul ei, un copil harnic, cuminte şi bun la suflet de pus la

Cea mai mare floare din lume…

  Floarea ei are 3m circumferinta si cantareste 10kg. Un boboc de floare e de 2-3 ori mai mare decat