Sunatoarea (Hypericum perforatum)

Sunatoarea (Hypericum perforatum)

 

Zona/ Regiune:

Sunătoarea este o plantă rezistentă aparţinând familiei hipericaceelor, originară din Africa de Nord, din Europa şi din Orientul Mijlociu. Cunoscută şi sub numele de Iarba Sfântului Ion, primind acest nume datorită abundenţei de flori de sunătoare în jurul datei de 24 Iunie când se sărbătoreşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Arhitectura:
-Sunatoarea este o plantă erbacee, perenă, cu tulpină dreaptă, ramificată în partea superioară, usor lemnoasă în partea de jos, prevăzută de-a lungul ei cu două muchii, glabră  si înaltă până la 1m.

-Frunzele, dispuse opus, sunt sesile, oval-eliptice, glabre și conțin numeroase pungi secretoare, dând impresia că prezinta puncte translucide (când sunt examinate prin transparență), de unde și denumirea de „perforatum” dată acestei specii.

-Florile sunt grupate în vârful tulpinii și ramurilor, sunt hermafrodite, pentamere; periantul este format din 5 sepale si 5 petale de culoare galben-aurie, iar androceul din stamine numeroase. Infloreste din iunie până în septembrie.

-Fructul este o capsulă ovală. 
-Produsul vegetal folosit: partile terminale (de 20-30 cm) înflorite (Herba Hyperici). 
Indicatii/ Contraindicatii:
Principii active: derivați antracenici (hipericină, pseudohipericină), ulei volatil, flavonozide având ca aglicon hiperina, acizii cafeic și clorogenic, tanin.

-Datorită hipericinei si pseudohipericinei, uleiului volatil și taninurilor produsul are acțiune antiseptică, astringentă și cicatrizantă. Flavonozidele sunt răspunzătoare de acțiunea vasodilatatoare și hipotensivă. Acizii clorogenic si cafeic explică proprietățile antiinflamatoare și colagoge ale plantei.

-Un foarte bun antidepresiv: in Europa, mai precis in Franta, Germania, mai multe studii au comparat efectul sunatoarei cu cele ale medicamentelor traditionale antidepresive. Rezultatele au aratat o eficacitate deseori similara, cu mai putine efecte secundare in cazul tratamentului fitoterapeutic.Atentie! Sunatoarea nu ingrijeste orice problema.

-Sunatoarea este recomandata numai in caz de stari depresive usoare si trecatoare. Aici sunt descrise noua simptome, dintre care cinci exista de destul de putin timp:

*Stare de spirit depresiva continua 
*Pierderea interesului sau placerii pentru orice activitate 
*Tulburari ale apetitului sau schimbarea greutatii cu 5 % cel putin in ultima luna 
*Tulburari de somn – insomnie sau hipersomnie 
*Agitatie sau apatie 
*Senzatii de vinovatie fara motiv 
*Dificultati in a se concentra

Contraindicatii: Este rezervata numai adultilor. Nu trebuie sa se ia mai mult de 15 zile consecutiv fara aviz medical. 
Sunătoarea nu este recomandată în cazul persoanelor care suferă de SIDA.
-Este in mod categoric interzisa asocierea cu:

*Medicamente antocoagulante – impotriva vitaminei K 
*Ciclosporina 
*Antiretrovirale –  inhibitori ai proteazei 
*Antiretrivirale – inhibitori non nucleozidici ai transcriptazei inverse 
*Digoxina 
*Theophylina 
*Carbamazepina 
*Fenitoina 
*Contraceptive orale si multe altele.

– Sunatoarea nu are efecte pe termen lung, mai ales in cazul prevenirii recaderilor.Related Articles

Abies alba (brad)

Zona/ Regiune:   -Este o specie europeană, răspândită în Carpaţi şi în Europa vestică. Limita răsăriteană a bradului trece pe

Afinul (Vaccinium myrtillus)

  Zona /Regiune: -Creste in regiunea de munte prin taieturile de paduri, mai ales prin goluri alpine, in asociatie cu

Angelica archangelica

In traditia romaneasca, denumita semnificativ iarba celor sapte ingeri sau ingerica, se stie ca are puterea de a atrage protectia