Solanum pseudocapsicum (Marul iubirii)

Solanum pseudocapsicum (Marul iubirii)

 

Zona/ Regiune:

 

– Origine: America de Sud: Brazilia, Uruguay.

– Solul: pamint de gradina imbunatatit cu frunze, mranita si nisip.

– Planta trebuie amplasata intr-un loc luminos, insorit, insa nu suporta caldura excesiva. In conditii de apartament, Solanum are nevoie de 16-18 grade C vara, iar toamna si iarna de 10-12 grade C.

– De la sfarsitul primaverii si pina in septembrie se va transfera in aer liber, in loc insorit si protejat.

– Principalele cerinte ale plantei sunt lumina si umiditatea. Solanum trebuie udat din abundenta astfel incit solul sa fie totdeauna bine umezit, dar nu imbibat. Fara apa in exces. In aceasta perioada (anotimp rece) lasati solul sa se usuce bine inainte de urmatoarea udare.

– In apartament trebuie amplaseaza intr-un spatiu luminos si aerisit.

– Se poate folosi un ingrasamint lichid bogat in potasiu, la interval de 15 zile de la aparitia florilor pina la maturitatea fructelor.

– In general, Solanum se cultiva usor si incinta privirea in lunile de iarna prin fructele tip baca viu colorate. In general sint plante anuale si eliminate cind bacele cad, dar prin ingrijire corespunzatoare se poate provoca o noua fructificare.

– Solanum trebuie adus in casa sau spatii incalzite inainte de primele ingheturi. Suporta greu temperaturi sub 10 grade C.

Arhitectura:

 

– Arbust mic, persistent, bine ramificat, cultivat cel mai adesea ca planta sezoniera.

– Frunzele:  5-8 cm lungime, verde-intens, eliptice sau lanceolate, ondulate pe margini.

– Florile albe, cu stamine galbene,  apar in iunie-iulie. In al doilea an de cultura, planta trebuie amplasata in exterior pentru ca insectele sa polenizeze florile, in caz contrar planta nu va face fructe. Pentru plantele cultivate in apartament, polenizarea se va face prin trecerea unei pensule moi din floare in floare. In mai-iunie, apar flori albe-verzui, in forma de stea; ele se transforma in bace sferice, galbene, oranj sau rosu-viu, care persista o parte din iarna, daca plantei nu ii este prea cald.

– Fructele de tip baca, necomestibile, foarte decorative, de culoare rosu-portocaliu, avind marimea unei cirese stralucitoare, apar de la inceputul toamnei pina la sfirsitul iernii. Atentie fructele verzi sint toxice, ingerarea lor provocind tulburari digestive ca greata, varsaturi si deranjamente stomacale, atit la oameni cit si la animale.

Observatii:


– Inmultirea se face prin seminte, care se seamana la inceputul primaverii in ghivece mici, intr-un amestec de insamintare care trebuie mentinut umed. Semintele se sadesc la distante de 1,5 cm, vasul se acopera cu un plastic transparent si se expun la soare direct insa protejate de o perdea. Germinarea semintelor dureaza 2 pina la 3 saptamini.

– Micile plante au nevoie de lumina multa si de minim 2 ore in plin soare in fiecare zi. In tot acest timp pamintul trebuie mentinut umed. Pot fi fertilizate cind ajung la inaltimea de 5 pina la 8 cm . La 8 saptamini dupa insamintare se pot transfera in vase individuale si se pot ingriji ca si plantele mature.
Se poate inmulti si prin butasi (virfuri usor tari) de 4-6 cm infipti direct in pamint.

Boli si daunatori:

 

-Excesul de apa din sol, lumina insuficienta si aerul uscat duc la pierderea florilor si a fructelor.-Dezvoltarea este slaba si frunzele rare sunt semne ca ca planta nu are suficienta lumina.

-Frunzis decolorat , frunzele inferioare se ingalbenesec si au pete maro, fara sa cada, inseamna ca planta nu are magneziu. Trebuie folosit un ingrasamint asemanator cu cel pentru rosii.

-Frunzele sunt decolorate, iar cele noi sunt foarte mici, este semnul ca planta are nevoie de ingrasamint sau de un vas mai mare.

-Frunzele se ingalbenesc si cad in cazul unui exces de apa. Probabil vasul nu se dreneaza bine sau, dupa udare, nu ati golit tavita de excesul de apa.

-Paduchii verzi care ataca vlastarele tinere, la inceputul verii, si paduchii albi pot fi tratati cu insecticide specifice.

-Solanum este uneori atacat de paianjenul rosu se combate cu acaricide.

-Urmele  de mucegai gri pe frunze semnifica infestarea cu Botrytis; in acest caz, trebuie sa indepartati imediat acele frunze si sa tratati planta cu fungicide pe baza de cupru.

-Dupa trecerea fructelor, daca doriti sa pastrati planta, trebuie scurtata sever, inlaturind cam 2/3 din lastarii din anul precedent,sa reduceti sever udarile pentru a-i asigura o perioada de repaos de 4 pina la 5 saptamini.

Specii / varietati :


-Solanum capsicastrum: arbust verde, cu inaltimea de 30-45 cm cu tulpini lemnoase si moi, cu frunze lanceolate verde-gri, lungi pina la 8 cm. Vara face flori mici albe cu stamine portocalii si masoara 1 cm, si apar in grupuri de 2 sau 3 pe o codita de 2,5 cm la subtioara frunzelor. La inceputul iernii, florile sunt inlocuite de bace ovale de culoare verde de 1,5 pina la 2 cm care persista citeva luni, schimbindu-si culoarea la maturitate din verde in rosu-portocaliu. Varietatea Variegatum are frunzele conturate si impestritate cu alb-crem.

-Solanum pseudocapsicum este un arbust care poate ajunge si pina la 75 cm inaltime. Usor de cultivat, prezinta bace ceva mai mari, globulare, care atunci cind ajung la maturitate sunt de un rosu aprins. Varietatile Nanum si Tom Thumb sint forme pitice care nu depasesc 25 pina la 30 cm inaltime. Fructele sunt la fel de mari si persista la fel ca la celelalte varietati.

-Solanum nigrum guineense, cu fructe comestibile, negru-stralucitor;

Surse:

http://www.sfatulmedicului.ro

www.eplante.ro

http://atlasbotanic.florisicadouri.roRelated Articles