Pătrunjelul (Petroselinum crispum)

Pătrunjelul (Petroselinum crispum)

 

Zona/Regiune:

 

– Patrujelului ii place lumina si, asadar, orice zona insorita si cu soluri umede si bine drenate. Lipsa luminii ingreuneaza cresterea frunzelor. Este indicat ca plantele sa orientate catre sud.

– Planta trebuie udata cu putina apa, mai ales iarna daca o cultivati in sere, in ghiveci. Patrunjelul este o planta care se regenereaza foarte repede, astfel ca nu trebuie sa va faceti griji daca rupeti mereu din ea.

 

Arhitectura:

 

– Pătrunjelul este o planta erbacee legumicola, cu tulpina inalta, cultivata pentru radacina pivotanta, alba și pentru frunzele ei aromate, intrebuintate in alimentatie si în medicina populara. Poarta si denumirile de gagaut, patlagele (pl.), patrunjica sau petersil.

 

Cultivare/Ingrijire:

 

– Infiintarea culturii de patrunjel  se face prin semanare directi in camp prin semanat toamna sau primavara, pe brazde de 104 cm, la adancimea de 1,5-2 cm, folosind 4,5-5 kg simanta pe ha. Deoarece semintele germineaza greu (25-30 zile) se recomanda ca inaintea semanatului sa fie umectate timp de 24 de ore in apa calda (30-35oC), reducind astfel timpul de germinare la jumatate. Lucrarile de ingrijire constau in raritul pantelor (cel pentru radacini), combaterea bolilor si daunatorilor, irigarea (mai rar, doar in veri secetoase si mai ales in partea a doua a vegetatiei.

– In cazul celui pentru frunze, irigarea se efectueaza numai pe rigole. Recoltarea frunzelor se efectueaza numai pe timp uscat, prin taierea rozetei de 2-3 ori in cursul vegetatiei (faravatamarea mugurelui terminal), pe masura ce frunzele ajug la marimea naturala. In cazul radacinilor, recoltarea poate incepe cind acestea au la colet un diametru de circa 1,5 cm, prin smulgerea plantelor. In vederea pastrarii est iarna, frunzele se cosesc, se valorifica separat in legaturi sau snopi, iar radacinile se recolteaza semimecanizat, mecanizat sau manual. Se poate practica si cultura fortata si protejata, in sere, solarii si rasadnite, prin semanat direct sau prin plantarea radacinilor.

– In vederea producerii semintelor, se efectueaza in primul an semanatul cat mai timpuriu, in martie, nu se mai recolteaza frunze pentru consum, iar cu plantele obtinute de pe un hectar (200-400 mii radacini plante-mama) se pot infiinta 6-8 hectare de cultura semincera. Se obtin 600-800 kg samanta la hectar.

 

Utilizari/ Indicatii:

 

– Calciul din patrunjel ne ofera oase si dinti mai puternici, magneziul ajuta la fixarea calciului, iodul ajuta glanda tiroidiana sa functoneze asa cum trebuie, iar aminoacidul impiedica dezvoltarea tumorilor .

– Patrunjelul este de patru ori mai bogat in vitamina C decat o portocala, astfel ca 100 de grame de patrunjel contin aproximativ 240 mg de vitamina C. De asemenea, verdeata contine mai mult fier decat spanacul si ofera mai multe proteine decat doua oua.

– Vitamina B12 continuta de patrunjel, intr-o cantitate considerabila, ajuta la dezvoltare normala a celulelor si este foarte importanta pentru sarcina, pentru fertilitate, potenta sau pentru prevenirea unor boli degenerative (cancerul, Parkinson sau alte boli cerebrale). Din pacate, actiunea vitamine B12 din alte alimente este blocata de antibiotice, pastile contraceptive, substante toxice etc, insa patrunjelul lupta cu succes impotriva acestor dezechilibrari.

– Planta are, de asemenea, rolul de a echilibra si stimula energia organelor datorita substantelor nutritive esentiale.

 

Intareste sistemul imunitar

Patrunjelul are proprietati antialergice, intareste sistemul imunitar si distruge radicalii liberi. Acesta stimuleaza sistemul nervos, regleaza menstruatia si indeparteaza durerile provocate de aceasta, este un bun antiseptic al tubului digestiv, al sangelui si al cailor urinare.

 

Infrumuseteaza podoapa capilara

Pantrunjelul poate fi utilizat cu succes in compozitia mastilor pentru par, acesta fiind de 6 ori mai puternic decat ginsengul. Este un tonic excelent si iti poate infrumuseta podoaba capilara mai mult decat orice produs scump de pe piata.

 

Neutralizeaza efectele viciilor

Fumatorii si persoanele consumatoare de alcool se pot bucura si ei de beneficiile patrunjelului. Acesta neutralizeaza efectele nocive ale tutunului si ale alcoolului.

 

Lupta impotriva impotentei si a sterilitatii masculine

Specialistii in medicina naturista sunt de parere ca un tratament de 40 de zile, de patru o zi pe zi, cate jumatate de lingurita de pulbere de seminte de patrunjel, poate sa ii scape pe barbati de problemele sexuale.

 

Combate respiratia urat mirositoare

Cateva frunze de patrunjel te scapa de halena si da un miros placut respiratiei tale. Mai mult decat atat, patrunjelul actioneaza ca un dezinfectant al cailor respiratorii medii si superioare. Este foarte recomandat persoanelor cu probleme respiratorii .

 

Ofera pofta de mancare

Patrunjelul este un medicament excelent pentru persoanele anorexice ori pentru cele fara pofta de mancare. Cateva frunze mestecate inainte de ora mesei, vor spori foamea si pofta. De asemenea, patrunjelul alunga greata si starile de voma.

 

Lupta impotriva tumorilor

Specialistii au descoperit de curand ca frunzele de patrujel au proprietati antitumorale. Astfel, consumat crud in supe, salate sau ciorbe, patrunjelul ofera protectie cailor respiratorii si plamanilor, ficatului, rinichilor si impiedica aparitia tumorilor canceroase. De asemenea, s-a observat ca persoanele care sufereau de tumori cerebrale si consumau patrunjel si-au imbunatatit vizibil starea de sanatate.

 

Purifica trupul

Patrunjelul imbunatateste digestia, elimina toxinele si intretine organismul. Tot acesta regleaza nivelul esterogenului si lupta impotriva sindromului premenstrual. Astfel, depresia, iritabilitatea, starile de nervozitate pot fi indepartate cu ajutorul consumului de patrunjel.

 

Are grija de silueta

Medicii naturisti sunt de parere ca o cura cu fiertura de patrunjel, poate ajuta pe oricine sa scape de kilogramele in plus. Astfel, un kilogram de patrunjel fiert in doi litri de apa poate fi secretul siluetei ideala, daca sucul este baut, cate o lingura, din ora in ora.

 

Trateaza conjunctivita

Sucul obtinut din frunzele plantei se pot folosit pentru umezirea compreselor oculare. De asemenea, sucul de patrunjel amestecat cu sucul de morcovi (50 – 200 ml, dimineata si seara) se poate bea pentru indepartarea conjunctivitei.

 

Elimina nisipul de la rinichi

Radacinile de patrunjel sunt eficiente in eliminarea nisipului din rinichi. Medicii naturisti ne recomanda sa spalam o jumatate de kilogram de radacini, sa le dam printr-o razatoare de sticla si sa le fierbem, la foc mic, in 1,5 litri de apa pana cand o treime din apa scade. Zeama se scurge si se pastreaza la frigire, iar in fiecare dimineata, timp de 40 de zile, se bea cate un paharel de lichid pe stomacul gol.

Contraindicatii/ Precautii:

 

– Desi patrunjelul are foarte multe beneficii, acesta nu trebuie sa fie consumat in cantitati mari de catre gravide ori femeile care alapteaza. Astfel, curele cu patrujel trebuie evitate, iar patrunjelul se consuma in cantitati moderate, doar in supe ori ciorbe.

– Patrunjelul opreste sau diminueaza secretia lactata (in cazul femeilor care alapteaza) si stimuleaza contractiile uterine (in cazul celor gravide) si poate provoca avortul.

– In cazul in care doresti sa tii o cura de patrunjel, trebuie sa oferi foarte mare atentie cantitatii. Astfel, adultii nu trebuie sa bea mai mult de 200 ml de suc de patrunjel pe zi, iar copiii au voie sa consume cel mult 60 ml de suc pe zi. In cazurile in care se depaseste doza, riscurile de deranjamente digestive ori hiperexcitabilitate nervoasa sunt foarte mari.

 

Boli/ Daunatori:

– Combaterea bolilor si daunatorilor se are in vedere tot timpul perioadei de  vegetatie.

– Principalele boli si daunatori intalnite la patrunjel sunt aceleasi ca si la  morcov si anume: putregaiul umed, alternarioza morcovului, fainarea, putregaiul alb, septorioza patrunjelului, iar dintre daunatori,  pagube importante produc: viermele sarma, paduchele verde al morcovului.

 Produsele chimice folosite pentru combatere sunt:

 

– ALCUPRAL 50 PU (0,5%) -4-5 kg/ha – pentru  alternarioza;

– TOPSIN AL 50 PU (0,1%) 1,0 kg/ha – pentru fainare;

– DECIS 2,5 EC (0,04%) – paduchele verde al morcovului.

 

Combaterea biologica presupune masuri culturale si tratamente cum ar fi:

– respectarea unui asolament prin revenirea culturii pe aceeasi solă dupa o  perioada de 4 ani;

– efectuarea araturii adanci pentru ingroparea resturilor vegetale;

– in timpul vegetatiei pentru fortificarea culturii se pot face tratamente foliare cu macerat de urzica sau tataneasa incepand din faza cand plantele au 8-10  frunze adevarate;

– la apariţia msştelor se pot face tratamente cu infuzii de plante puternic mirositoare (pelin, foi de ceapa, usturoi). Suprafetele mici pot fi acoperite cu plase antiinsecte în timpul perioadei de zbor a mustelor (mai-iunie).

 

Patrunjelul in traditiile lumii:

 

– Dacii numeau patrunjelul “patrinathla” si, conform insemnarilor invatatilor romani si-l utilizau ca elixir al frumusetii si de fertilitate pentru femei.

– Grecii antici spuneau despre patrunjel ca ar fi guvernat de zeul lumii subterane a defunctilor, Hades, si de consoarta sa, Persefona. Ca atare, el era folosit pentru a inlesni comunicarea cu cei decedati, dar si pentru transcenderea fricii de moarte si pentru mentinerea tineretii (aceasta leguma “putand tine moartea departe”).

– In Roma antica, radacina de patrunjel era mancata de gladiatori, cu putin timp inainte de a intra in arena. Se considera ca luptatorul care mancase radacina patrunjelului isi consumase moartea si, ca atare, nu mai avea a se teme de ea, dobandind un curaj teribil.

– Celtii administrau, cu doua zile inainte de luna plina, mari cantitati de radacina de patrunjel tinerelor femei, pentru a le ajuta sa ramana insarcinate si pentru a naste usor.

– Invatatii din evul mediu considerau ca patrunjelul se afla sub influenta astrala a planetei Mercur. Ca atare, folosirea lui imbunatatea circulatia sanguina, activitatea nervoasa, capacitatile de comunicare, dar si capacitatile de comerciant ale utilizatorului.

 

Surse:

http://wikipedia.ro

http://sanatate.acasa.ro  

plante.blogs.experienceproject.com

 



Related Articles

Cimbrul (Thymus vulgaris)

    Zona/ Regiune: -Provine din regiunea  mediteraniana si din nordul si vestul Africii Datorita rezistentei mari la ger, mirodenia

Mararul (Anethum graveolens)

  Zona/Regiune:   Mararul este originar din zona mediteraneana si sudul Rusiei. In Romania se cultivă in toate gospodariile, în