Papadia (Taraxacum officinale)

Papadia (Taraxacum officinale)

 

Zona/Regiune:

-Păpădia este găsită pretutindeni, unde se află vegetație, de la câmpie până în zona subalpină, prin locuri necultivate și pe marginile drumurilor.

-Nu creste in loc umbros ci in loc cu soare,ea creste in calea unui izvor subteran ,etc.

Arhitectura:

– Infloreste in aprilie-mai pînă la sfîrşitul lunii septembrie pe toate pasunile, lizierele, cimpiile si orice suprafata cu iara – un covor floral galben canre ne entuziasmeaza an de an.

Planta medicinala:

 

-Papadia se recomanda ca medicament in toate bolile in care exista un dezechilibru glandular. Datorita acestor calitati, ea se foloseste in unele boli ale ficatului, deoarece mareste secretia biliara, normalizeaza circulatia sangelui, mareste pofta de mancare in perioadele de convalescenta, etc.

-Inca din antichitate, frunzele tinere de papadie au fost consumate sub forma de salata mult apreciata pentru gustul deosebit, usor amarui. Ca valoare nutritiva, ea se situeaza cu mult inaintea laptucii, a spanacului, a rosiilor, etc. – avand 45 calorii la 100 g produs – fiind destul de bogata in protide (2,8%) si glucide (7,5%).

 

*Recoltarea

-Inainte de inflorire se colecteaza frunzele, primavara sau toamna radacinile. Iar tulpinile in timpul infloririi. Intreaga planta are efect tamaduitor.

-Recoltarea frunzelor, a florilor sau a bobocilor de papadie se face primavara, inaintea sau la inceputul florii, iar uscarea lor se realizeaza la umbra, in strat subtire, in locuri bine aerisite. In schimb, radacinile pot fi recoltate din luna iulie pana toamna tarziu si se usuca la soare, dupa ce au fost in prealabil spalate si indepartate cele seci sau noduroase.

-Este bine ca recoltarea plantelor si florilor sa se faca de pe terenuri aflate la periferia oraselor, mai putin poluate si care nu au primit substante chimice, pesticide, ierbicide, etc.

*Utiizarea

-Specialiştii în fitoterapie recomandă păpădia ca remediu în toate bolile unde există un dezechilibru glandular.

-In Iugoslavia la cura, pacientii primeau zilnic la masa, pe linga alte feluri de salate proaspete, si un castronas cu salata de papadie.

-Tulpinile proaspete, din care se consuma 5-6 pe zi in stare cruda, ajuta rapid in hepatita cronica (durere foarte acuta pina sub omoplatul drept). Ele sunt de folos si in diabet. Diabeticii ar trebui sa manince aceste tulpin, pina la 10 pe zi, atit timp cit papadia este inflorita. Se spala tulpinile cu flori cu to, abia dupa aceea se indeparteaza floarea si se mesteca incet tulpina. Aceasta are la inceput un gust amarui, este acrisoara si zemoasa si se aseamana cu andivele.

-Oamenii permanent bolnaviciosi, care se simt abatuti si obositi, ar trebui sa faca cate o cura de 14 zile cu tulpini proaspete de papadie. Se vor minuna de efectul lor extraordinr. Ele ajuta insa si in alte afectiuni.

-Inca din antichitate, frunzele tinere de papadie au fost consumate sub forma de salata mult apreciata pentru gustul deosebit, usor amarui. Ca valoare nutritiva, ea se situeaza cu mult inaintea laptucii, a spanacului, a rosiilor, etc. – avand 45 calorii la 100 g produs – fiind destul de bogata in protide (2,8%) si glucide (7,5%).

-Frunzele verzi mai contin vitaminele A, B2, G si D, precum si numeroase elemente minerale, fiind indicate in curele timpului de primavara. Din frunzele tinere se obtine o excelenta salata; se spala bine cu apa rece, se sareaza, li se adauga otet si ulei, putand fi consumate ca atare sau ca un adaos la slanina taiata bucatele foarte mici in prealabil rumenite. Salata poate fi data la cuptor incins timp de 2-3 minute

-Scapa de mincarimi, eczeme si eruptii, imbunatatesc sucul gastric si curata stomacul de tot felul de substante care se elimina greu.

-Tijele proaspete pot dizolva fara dureri calculul biliar, ele stimuleaza activitatea hepatica si biliara.

-Papadia contine substante curative si de sinteza foarte importante pentru inlaturarea tulburarilor de metabolism.

-Datorita efectului sau depurativ, ajuta si in artrita si reumatism; inflamatiile ganglionilor se retrag, daca se tine pina la sfarsit cura de 3-4 saptamini, cu tulpini proaspete.

-In icter si in afectiunile splenice, papadia se foloseste, de asemeniea, cu succes.

-Radacinile de papadie, mincate crude, la fel ca si cele uscate servite la ceai au efect depurativ, de stimulare a digestiei, sudorific si diuretic, precum si stimulant. Ele fac singele foarte fluid, fiind considerate un mijloc excelent contra singeului ingrosat.

-Radacina uscata si tocata marunt se foloseste la prepararea unei excelente bauturi care poate inlocui cafeaua sau ceaiul. Dupa ce radacinile au fost curatate si spalate bine se fierb in apa sarata cam 5-6 minute, apoi se pun la uscat.

-Femeile foloseau ca produs cosmetic infuzia preparata din oparirea plantei si a radacinii. Obisnuiau sa-si spele cu ea ochii si fata, sperind sa capete astfel un „chip mai luminos”.

-Papadia ajuta si la vindecarea: anemiei, acneei, celulitei, varicei, reumatismului, hemoroizilor, fermentatiilor intestinale, tulburarilor de metabolism, eczemelor, inflamatiei ganglionilor, gutei, litiazei biliare, litiazei renale.

-Salata de frunze proaspete de papadie curata organimul de toxine.

-Decoctul de papadie se recomanda in afectiunile circulatorii, hepatice, renale, guta, obezitate, diabet. Din acest decoct se beau zilnic, doua trei cani pentru rezultate eficiente.

-De menţionat că, în hipertensiune şi boli cardiace, în special în faza decompensată, administrarea remediilor din păpădie necesită o atentă supraveghere medicală şi se face numai cu acordul şi sub îndrumarea medicului curant.

-Substanţele active din păpădie stimulează, mai ales, activitatea stomacului, a ficatului şi a vezicii biliare, exercitînd o importantă acţiune diuretică, ajutînd organismul să elimine, prin urină, lichidele şi produşii toxici rezultaţi în urma metabolismului.

-Datorită conţinutului de vitamine A şi C, păpădia mai este menţionată şi ca un posibil agent antioxidant şi anticanceros.

-Papadia este o sursa de lecitina. S-a constatat că planta este şi o sursă valoroasă de lecitină. Combinată cu urzici, grâu încolţit, nuci măcinate, seminţe de in, mac, sub forma unei supe, păpădia este benefică pentru creier în boala Alzheimer.

 

Forme de administrare:

 

*Infuzia

Infuzia de păpădie se prepară din 1-2 linguriţe de amestec din frunze, tulpini şi rădăcini uscate la o cană cu apă clocotită. Pentru creşterea diurezei, se beau 2-3 căni/zi. Pentru stimularea poftei de mîncare, se bea cîte jumătate de cană, înainte de masă. În dischinezia biliară, fitoterapia recomandă decoctul preparat din 2 linguriţe de frunze şi rădăcini la o cană cu apă. Se fierbe timp de 10 minute. Se administrează 2 linguri de decoct la interval de 4 ore. Pentru stimularea diurezei, se poate face şi un decoct din 2 linguriţe de rădăcini la 1 cană cu apă. În acest caz, decoctul se fierbe timp de 15 minute şi se beau 2 căni/zi.

*Cura cu tije de păpădie

Este cea mai simplă şi mai eficientă formă de administrare a acestei plante medicinale. După cum spun specialiştii în fitoterapie, este bine să se consume tijele de culoare mai gălbuie, înainte de înflorire, care se mănîncă pe stomacul gol, cîte 5‑10 tulpini/zi, timp de 10‑14 zile. Cura nu trebuie prelungită după ce păpădia a înflorit. Pentru cei care nu suportă gustul foarte amar, se recomandă ca aceste tulpini să fie amestecate şi consumate în miere de albine.

Tijele şi frunzele de păpădie despovărează ficatul şi colonul de toxine, reglează şi stimulează digestia, ajutînd la eliminarea masivă a toxinelor din organism. O astfel de cură ar trebui urmată de toţi cei cu dischinezie biliară şi hepatită, păpădia fiind un drenor hepatic de excepţie şi un foarte bun stimulent al funcţiei vezicii biliare şi a activităţii ficatului.

De asemenea, este bine ca diabeticii să mănînce, zilnic, 10-15 tije florale de păpădie sau să consume salată din frunze. Există studii recente care scot în evidenţă faptul că o cură de cîteva săptămîni cu tije şi frunze de păpădie, corelată cu o alimentaţie adecvată, ameliorează diabetul considerabil, permiţind insulino-dependenţilor să reducă perogresiv doza de insulină şi chiar, la indicaţia medicului, să renunţe complet la ea.

*Salata din frunze de păpădie

Se culege un pumn de frunze de păpădie proaspete, care se spală şi se taie mărunt. Se pune puţin mărar şi pătrunjel, se adaugă puţin ulei şi oţet după gust. Se lasă 5-10 minute, apoi se consumă cu pîine neagră sau nimic altceva. Această salată se consumă de 2-3 ori/zi, înaintea meselor principale.

*Sirop de păpădie cu miere

Mai întîi se culege păpădia cu tot cu rădăcină şi frunze, fără să rupem rădăcina, pentru a nu se scurge latexul în care sînt concentrate principiile active. Se spală planta cu apă rece apoi se lasă la scurs. Pe o planşetă, se toacă mărunt şi se pune imediat, cu tot cu latexul scurs, într-un borcan pe jumătate cu miere de albine. Se amestecă bine conţinutul şi se lasă la macerat pînă cînd se formează un sirop, din care se ia înainte de fiecare masă cîte 1‑3 linguriţe, timp de 2-3 săptămîni.

sau:

Papadia face parte din acele plante care nu „hiberneaza”, ci ele cresc frunze si in anotimpul rece. In fiecare primavara un sirop de fluor de papadie este binevenit, care are un gust excelent, fiind in acelasi timp si in profitul sanatatii.

Prepararea deliciosului sirop de papadie: Se pun de 2 ori cite 2 mini pline de flori de papadie intr-un litru de apa rece. Se pune la foc mic pina incepe sa fiarba, sa lasa sa dea citeva clocote bune, se ia oala de pe foc si se lasa totul sa stea peste noapte. A doua zi, se goleste continutul intr-o sita, se scurge, iar florile se storc bine cu ambele miini. Sucul se amesteca cu 1 kg de zahar nerafinat, la care se adauga o jumatate de lamie taiata felii (coaja se arunca daca a fost tratata cu substante chimice). Mai multa lamaie acreste prea tare.

Oala se pune fara capac pe masina de gatit. Pentru a se pastra toate vitaminele, se da la focul cel mai mic. Astfel, lichidul se evapora fara a fierbe. Siropul se pune la racit o data, maximum de doua ori, ca sa i se poate satabili adevarata constistenta. N-are voie sa devia prea gros, caci s-ar zaharisi dupa pastrare mai indelungata, dar nici prea subtire, caci atunci ar incepe sa fermenteze dupa un timp.

*Dulceata

Florile galbui, atat de raspandite, pot fi folosite si ele la prepararea dulcetii. Pentru dulceata se aduna circa 400 de flori de papadie care se lasa in apa rece timp de o zi. Dupa ce au fost bine spalate, florile se amesteca cu o lingura de sare de lamaie, sau 2 lamai taiate marunt, inclusiv coaja.

Amestecul respectiv se toarna intr-un vas de 0,5 litri plin cu apa clocotita, dupa care totul se fierbe timp de 15 minute. Fiertura respectiva, radacina, se strecoara, i se adauga 1 kg zahar si se fierbe din nou pana se obtine o zeama de dulceata asemanatoare ca densitate si gust cu mierea de albine.

*Nectar

Proprietatile miraculoase, terapeutice, ale acestei plante se conserva foarte bine si cand aceasta este preparata sub forma de nectar. Intr-un borcan de 3 litri se pun straturi alternative de flori de papadie cu straturi de zahar tos, totul bine tasat pana ce intreaga masa devine compacta si aerul este eliminat complet. Produsul astfel obtinut se prezinta sub forma unui lichid brun, putin amarui, placut la gust, asemanator zaharului ars. Din acest nectar se consuma cate 1 lingurita pe zi ca atare sau ca adaos la ceai sau alte bauturi nealcoolice.

Precautii utile pentru anumite afectiuni:

 

-In cazurile de ulcer si gastrita, papadia este bine sa fie folosita cu precautie deoarece poate cauza o supraproductie de acid gastric.

-Sucul care se gaseste in tulpini poate provoca celor sensibili alergii.

-Cei care au probleme de retentie de apa trebuie sa consulte un medic inainte de a utiliza aceasta planta pentru a verifica nivelul de potasiu.

Numeroase superstitii se leaga de florile papadiilor:

 

-Se zice ca daca o papadie ramine deschisa toata noaptea, a doua zi va ploua.

-Daca mirosind o papadie vi se ingalbeneste nasul, cineva e indragostit de dumneavoastra, daca nu se ingalbeneste, nu e nimeni care sa va iubeasca.

-Se crede ca adaugind buchetului de nunta doua, trei papadii veti avea noroc, casatoria va va aduce prosperitate, sanatate, iar copiii vor fi frumosi.

-Este, de asemenea, de bun augur pentru o tinara sa poarte un colier de papadii facut de ea, si un ghinion daca ti-l ofera cineva.

-Ghinion aduce si culesul papadiilor dintr-un cimitir. Nesansa provoaca aceste papadii aduse din cimitir si chiar mai rau daca le aduc de acasa la cimitir, cu exceptia celor care pun papadiile pe mormintul cuiva mult iubit.

Surse:

http://www.gradinamea.ro

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro

http://www.evenimentul.ro

 

 

 




Related Articles

Cimbrul (Thymus vulgaris)

Zona/ Regiune: -Provine din regiunea  mediteraniana si din nordul si vestul Africii Datorita rezistentei mari la ger, mirodenia s-a prins

Afinul (Vaccinium myrtillus)

  Zona /Regiune: -Creste in regiunea de munte prin taieturile de paduri, mai ales prin goluri alpine, in asociatie cu

Muşeţelul (Chamomilla recutita)

 Zona/Regiune:  -Musetel este o planta originara din sudul si sudestul Europei, raspandita astazi pe toate continentele. -La noi creşte in