Anasonul (Pimpinella anisum)

Anasonul (Pimpinella anisum)

Zona/Regiune:

-Anasonul sau badeanul, este originara din regiunea mediteraneana. La noi se gaseste numai cultivata.

Arhitectura:

-Anasonul este o plantă anuală aromatică, erbaceee, putând atinge o înălţime de 60 – 80 cm.

-Perioada de înflorire este iunie – septembrie.

-Frunzele sunt puţine şi rare. Sunt diferenţiate după etaj, cele 2-3 frunze inferioare dispuse altern sunt întregi, lung peţiolate, ovate, cu margine dinţată, cele superioare de asemenea puţine, sesile, de 2-3 ori penat sectate, cu foliole liniar lanceolate.

-Florile mici şi albe sunt produse în umbele dense. Sunt dispuse în 7-15 umbele compuse, fără involucru, cu câte 5-15 flori, lipsite decaliciu, 5 petale albe ciliate pe margine, în vârf cu un lobuşor îndoit spre interior, lungi de 1-5 mm.

-Fructele sunt mici şi verzui, şi pot fi culese de la sfârşitul lui august până la sfârşitul lui septembrie. Acestea sunt diachene mărunte, ovoide, cu jumătăţile greu separabile, cu câte 5 coaste puţin proeminente, de culoare mai deschisă.

-Radacina este pivotantă, relativ slab dezvoltată.

-Tulpina este erectă, glabră, striată, ramificată în partea superioară, ramificaţiile terminîndu-se cu inflorescenţe.

Nu toate componentele acestei plante sunt utilizate in terapiile naturiste, prioritate acordandu-i-se: bulbului, frunzelor, semintelor si radacinilor.

Efectele terapeutice:

-Principalii constituenti sunt: vitaminele A, complexul B (B1 – B2), C; calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, esente aromatice.

-De la anason se folosesc fructele – Fructus Anisi Vul garis – ce contin ulei volatil, care are actiune stimulativa asupra apetitului.

-Tratarea insomniilor, asteniei nervoase, migrenelor, vertijurilor, reumatismului, tusei convulsive.

-Reglarea digestiei.

-Cresterea poftei de mancare.

-Stimularea lactatiei.

-Ajuta la eliminarea mirosului neplacut al respiratiei.

-Tratarea afectiunilor intenstinale, urinare, respiratorii.

-Eliminarea parazitilor intestinali.

-Pentru sugari, este ceaiul din frunze de anason, care ajuta digestia, crescand apetitul si calmand colicile intestinale si stomacale.

-Ceaiul de anason se recomanda ca expectorant in bronsite, mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza.

Tratamente:

Infuzia din fructe de anason se prepara din 0.5 lingurite de fructe zdrobite de anason oparite cu 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 15-20 de minute. Se bea fractionat, cate 1/2 cana inaintea unei mese principale. Ceaiul de pastreaza scurt timp, anetolul fiind toxic!

Pentru eliminarea viermilor intestinali se recomanda a se bea dimineata pe stomacul gol, ceai preparat din 10 g de fructe de anason zdrobite si oparite cu 100 ml de apa clocotita.

Pentru tratarea balonarii in forme grave se poate prepara ceai de anason si coada racului. Din acest ceai se beau zilnic, doua-trei cani.

Deranjamentele stomacale si intenstinale, precum si racelile pot fi tratate cu ajutorul uleiului eteric de anason.

Dupa cum am afirmat si la inceputul acestui articol, anasonul este si o planta aromatica, fiind folosit ca mirodenie pentru prepararea prajiturilor de Sfintele Sarbatori de Craciun.

Semintele de anason daca sunt consumate pot intensifica dorinta sexuala.

 Tags assigned to this article:
Anasonul (Pimpinella anisum)

Related Articles

Armurariul “Silybum marianum”

  Zona/ Regiune:   Armurariul (Silybum marianum) este o plantă din familia Asteraceae. Inițial nativă în Europa de Sud și Asia, se găsește astăzi în

Angelica archangelica

In traditia romaneasca, denumita semnificativ iarba celor sapte ingeri sau ingerica, se stie ca are puterea de a atrage protectia

Coada Soricelului (Achillea milefolium)

  Iti sare in ochi cu frunzele acelea verzi si fine, cu florile albe si parfumate, raspandind, mai ales pe