Albăstreaua (Centaurea cyanus)

Albăstreaua (Centaurea cyanus)

 

Zona/ Regiune:


– Albastrelele cresc in zonele de campie si de deal (mai ales pe langa lanurile de cereale), dar si in  zone cu clima uscata si ajung la maturitate incepand cu luna iulie pana in septembrie.

Arhitectura:


-Tulpina este verde, muchiată, simplă sau ramificata.

-Frunzele sunt alterne, liniare, lungi pînă la 8—9 cm și înguste doar de 4—9 mm, alburii datorită perilor mătăsoși.

-Florile sunt albastre, grupate în antodii globuloase terminale; deși toate sunt tubuloase, ele sînt diferențiate și anume 7—12 marginale, sterile, cu formă de pâlnie și alte numeroase interne, fertile, mai mici, și cu nuanțe spre violacee. Florile sunt dispuse mai multe la un loc, formând un capitul, înconjurat de bractee de culoare verde, cu marginile acoperite cu dințisori bruni.

-Florile marginale sunt mai de dimensiuni mai mari, având forma unei pâlnii cu 5 dinți. Florile centrale sunt mai mici.

-Florile sunt de 2 feluri: sterile si albastre sau fertile si violacee.

-Planta ajunge la maturitate in lunile iulie-septembrie.

Utilizare:


-Compoziție chimică: poliene (centaur X), poliene (centaur Y); substanțe amare: centaurina (cnicina); un glicozid: cicorina, mucilagii, tanin, un antocian glicozidic: cianina, antocianidine, săruri de potasiu și mangan.

-Substanțele active importante: centaurina, pelargonină, cianină, tanin.

-De la aceasta planta se utilizeaza in mod special florile. Uscarea florilor se va face intinzandu-le intr-un singur strat pe o suprafata uscata. Dupa acest procedeu, pentru preparearea ceaiurilor (infuzii) florile vor fi pastrate in pungi de hartie. Planta este acoperita de peri micuti care ii ofera in aspect matasos.

-Florile se vor recolta doar cand sunt integral deschise.

-Albastrelele au proprietati calmante, hidratante, astringente, antiinflamatoare, bacteriostatice, emoliente.

-Se utilizeaza mai ales in boli ale pielii si in cosmetica, dar si pentru alte afectiuni. Pentru ca efectul albastrelelor sa fie evident, in scop cosmetic, acestea trebuie utilizate sub forma de comprese, zilinic timp de 10-15 minute timp de 2-3 luni.

-Albăstrelele se folosesc, în tratametele legate de inflamațile ochilor, în conjuctivite, în inflamații ale ploapelor.

-Preparatele din albăstrele se folosesc și ca diuretic.

-Potrivit specialiștilor, produsul terapeutic pe bază de albăstrele, acționează pe trei direcții: calmant, diuretic, astringent.

-Posibilitatile de uz extern sunt mai variate. Infuziile sau decocturile din albastrele, galbenele, musetel, nalba mare, soc, tei si coada soricelului sunt folosite pentru spalarea ochilor, comprese pe pleoape si bai. Compresele cu infuzie de flori de albastrele constituie un tratament foarte bun pentru pleoapele ridate, ochii obositi, muschii faciali si riduri.

– Uz intern: flori – bronsite, stari febrile, boli hepatice, boli renale, boli ale aparatului urinar, ameliorarea starilor diareice, diureza, litiaza biliara, dispepsie – sub forma de infuzie.

Surse:

http://ro.wikipedia.org

 

 


Tags assigned to this article:
Albăstreaua (Centaurea cyanus)

Related Articles

Afinul (Vaccinium myrtillus)

  Zona /Regiune: -Creste in regiunea de munte prin taieturile de paduri, mai ales prin goluri alpine, in asociatie cu

Muşeţelul (Chamomilla recutita)

 Zona/Regiune:  -Musetel este o planta originara din sudul si sudestul Europei, raspandita astazi pe toate continentele. -La noi creşte in

Rostopasca (Chelidonium majus)

  Zona/Regiune: -Rostopasca este comună în locuri umbroase, ruderale (în jurul așezărilor omenești), în tufărișuri, până în regiunea montană. -Rostopasea