Afinul (Vaccinium myrtillus)

Afinul (Vaccinium myrtillus)

 

Zona /Regiune:

-Creste in regiunea de munte prin taieturile de paduri, mai ales prin goluri alpine, in asociatie cu merisorul, unde formeaza tufarisuri compacte si intinse.
-Creşte în regiunile alpine pînă la altitudinea de 2000-2500 m, mai ales pe versanţii umbriţi şi umezi, prin păduri de conifere, pajişti montane, pe stîncării şi pe soluri silicoase.

Arhitectura:

 

-Semiarbust cu inaltimea de pana la 60 de cm.

-Este ramificat, cu tulpini muchiate, taratoare si cu ramuri opuse, verzi, cu marginile costate.

-Frunzele cad toamna. Ele sunt alterne, de forma ovala, glabre, lungi de 1-3 cm, cu marginea dintata marunt, prezentand un petiol scurt . Sunt mici si verzi.

-Flori rareori duble, de forma globuloasa alb-roz, corola terminandu-se in 5 dinti, cu petale unite. Afinul infloreste in lunile mai-iunie

-Fructe de forma unor bobite negre-albastrui, brumate cu diametrul de 0,5 – 0,6 cm, care contin un suc negru-violaceu. Fructele ajung la maturitate in lunile august-septembrie, avand gustul dulce-acrisor.

Efectele terapeutice:

 

-De la afin se recolteaza frunzele si fructele. Frunzele se culeg tot timpul verii pana toamna tarziu, rupandu-se ramurile fara flori. Fructele se aduna cu mana sau cu ajutorul pieptenilor, atunci cand sunt deplin coapte (iulie-august). Dupa recoltare se inlatura resturile de frunze, ramuri sau alte impuritati

-Afinul contine vitamina A, vitamina C si P care au efect in inlaturarea starii de slabiciune.

-Astringent, bacteriostatic, hipoglicemiant activ, diuretic si dezinfectant al tubului urinar, antidiareic, antihemoragic, anticataral.

-Diareei, enteritei, dizenteriei, putrefactiei intestinale.

-Diabetului (principiul activ al afinului, mirtilina (insulina verde).

-Contribuie la diminuarea zaharului din sange), bolilor buco-faringiene, coronariene, cancere (preventiv).

-Insuficienta biliara, acuitatea vizuala, guta, hepatita, oxiuriaza,

-Reumatismul, febra tifoida, dizenterie, viroze.

-Varicele, arterita.

-Hemoroizii (se recomanda a se efectua bai de sezut dupa fiecare scaun, a se urma o cura cu produse din afin).

-In dermatologie se utilizeaza frunzele si fructele afinului, care se recolteaza in lunile august-septembrie.

Frunzele se usuca in straturi subtiri, in locuri aerisite si uscate si se pastreaza ulterior in saculeti de panza sau in pungi de hartie. Fructele se desprind de frunze prin scufundarea intr-un vas cu apa, se zvanta la soare si se aseaza pe policioare se plasa. Se depoziteaza in incaperi aerisite, fara praf, incalzite, smochinindu-se. Se muta ulterior in pungi sau saculeti de hartie.

Frunzele au efecte antidiabetce, astringente, antidiareice, antiseptice urinare, usor diuretice, iar fructele se folosesc in alimentatie in tratarea diabetului zaharat complicat, afectiunilor dermatologice, tulburarilor circulatorii periferice, uretritelor, somatitelor, eczemelor, ulceratiilor cronice sangerande.

Tratamente:

 

– Frunzele se usuca impreuna cu ramurile, in locuri umbrite si bine aerisite. Daca se foloseste caldura artificiala, temperatura nu trebuie sa depaseasca 40 grade C. Din 3-4 kg frunze proaspete, se obtine 1 kg produs uscat. Fructele se intind in straturi subtiri in camere incalzite, pe rame cu plasa de sarma galvanizata. Se pot usca si in uscatoriii sistematice unde temperatura nu trebuie sa depaseasca 60-70 grade C.Dupa uscare se lasa 2-3 zile si apoi se ambaleaza. Din 7-8 kg de fructe proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

-Frunzele au efecte antidiabetce, astringente, antidiareice, antiseptice urinare, usor diuretice, iar fructele se folosesc in alimentatie in tratarea diabetului zaharat complicat, afectiunilor dermatologice, tulburarilor circulatorii periferice, uretritelor, somatitelor, eczemelor, ulceratiilor cronice sangerande.

-Ceaiul antidiareic din fructe de afin se recomanda a se bea de doua-trei ori pe zi.

-Ceaiul pentru tratarea diabetului din frunze de afin se recomanda a se bea doua-trei cani pe zi, neindulcit.

-Extern (clatitul gurii, contra faringelor, stomatitelor aftelor, tratarea hemoroizilor, spalarea eczemelor), ceaiul se prepara dintr-o mana de afine fierte in 1 litru de apa, pana cand cantitatea se reduce la jumatate.

-Afinata se prepara din fructe zdrobite de afin si zahar, tinute intr-o damigeana o saptamana, agitata de patru-cinci ori pe zi pentru un amestec complet. Dupa o saptamana la 1 kg de fructe, 1 kg de zahar se va adauga 1 l de alcool de 80º. Se lasa la macerat 10 zile, dupa care va fi strecurata si se va pune in sticle inchise.

-Pentru tratarea scorbutului, diareei, afectiunilor catarale, se recomanda a se lua inainte de fiecare masa o lingurita de tinctura de afine, diluata intr-o jumatate de paharel cu apa. Aceasta tinctura de afine se prepara prin macerarea a 100 g de afine in 1 000 ml de rachiu timp de doua saptamani.

-In tratarea convalescentei si a altor afectiuni este recomandata pudra din fructe uscate. Astfel fructele se fac pudra cu ajutorul unei rasnite si se va administa un varf de cutit de trei ori pe zi. Dupa ce se tine putin timp sub limba se bea putina apa.

-Sucul de afine are efect antidiareic, alaturi de afinata. Consumarea afinelor pe stomacul gol are un rol eficient in eliminarea oxiurilor. Ceaiul din frunze de afin, este recomandat pentru cicatrizarea ranilor si pentru eliminarea „solzilor” de pe limba fumatorilor inraiti.

-Mod de administrare: 2 lingurite la 500 ml apa clocotita. Se bea caldut si fractionat in 3 reprize, in decursul unei zile

– Infuzie din frunze – 1 litru pe zi.

-Decoct din frunze – 500 ml/zi in trei reprize.

-Suc de fructe.

-Decoct de fructe

Observatii:

 

-A nu se recolta din greseala fructele speciei Vaccinum uliginosum care se deosebesc de afine prin sucul albicios ce-l contin. Afinele prin strivire dau un suc negru-violaceu.


 

 


Tags assigned to this article:
Afinul (Vaccinium myrtillus)

Related Articles

Rostopasca (Chelidonium majus)

  Zona/Regiune: -Rostopasca este comună în locuri umbroase, ruderale (în jurul așezărilor omenești), în tufărișuri, până în regiunea montană. -Rostopasea

Albăstreaua (Centaurea cyanus)

  Zona/ Regiune: – Albastrelele cresc in zonele de campie si de deal (mai ales pe langa lanurile de cereale), dar

Cimbrul (Thymus vulgaris)

Zona/ Regiune: -Provine din regiunea  mediteraniana si din nordul si vestul Africii Datorita rezistentei mari la ger, mirodenia s-a prins