Abutilon megapotamicum (lanterna japoneza)

Abutilon megapotamicum (lanterna japoneza)

Zona/Regiune:

 

-Origine : Africa de Sud, Africa Centrala si Brazilia

-Habitat : Paduri exotice, sere, se adapteaza usor la conditiile din interior.

-Inflorire : Martie-Octombrie

-Temperatura : 5-20°C, Umiditate : Medie

-Luminozitate : Soare plin

-Tipul de sol : Amestec de pamant de gradina, mranita si nisip imbogatit cu fertilizant organic

Arhitectura:

 

-Este un arbust de pana la 200 cm inaltime, cu lastari subtiri, frumos arcuiti, purtatori de frunze palmate, netede, cu 3-5 lobi, colorate in verde crud sau pestrite. Florile, neparfumate sunt in forma de clopot, strident colorate in rosu si galben amintind de lampioanele japoneze.

-Ceea ce atrage cel mai mult la acest arbust sunt splendidele sale floril mari, pendente, colorate in galben, rosu, violet sau portocaliu.

-Florile apar de primavara pana toamna, avand fructe sub forma de boabe mici, inchise la culoare, care raman atasate de floare multe saptamani in lunile de iarna.

-Dimensiunea destul de redusa si absenta unor exigente in cultivare si ingrijire au dus la rapandirea acestei specii ornamentale, pentru a decora atat interioarele cat si gradinile, terasele balcoanele si curtile.

-Inflorire bogata din mai pana in octombrie.

-Inmultirea se face primavara si vara prin butasii usor lemnificati, lungi de 10 cm. Se mai practica inmultirea prin seminte, semanate din februarie pana in martie, aparitia florilor fiind asteptata dupa circa 5 luni. Inradacinarea decurge repede si bine in camere sau sere inchise cu atmosfera sufocanta.

-Este un arbust ce creste bine la soare, dar si in locuri cu umbra partiala. Este perfect si pentru decorarea interioarelor, plantat in ghivece nu prea inalte. Pe perioada verii, este indicat sa fie transplantat in gradina.

-Planta are crestere lenta si este capabila sa infloreasca in orice perioada din an daca dispune de lumina si caldura. Necesita apa multa in perioada de primavara-vara. Pamantul se mentine permanent reavan.

-In timpul iernii se uda putin, atat cat sa nu se lase pamantul sa se usuce complet. Primavara devreme se fac taieri de corectare a inaltimii si desimii plantei.

-Ramificatiile batrane, adeseori degarnisite de frunze, se elimina, iar toate celelalte se scurteaza, planta suportand bine taierile chiar mai severe.

-Este bine sa se aplice transplantarea intr-un pamant proaspat

Observatii:

 

-Poate fi atacata de paduchi, musculitele albe si paianjenii rosii. Ocazional pot apare diverse micoze ce determina incretirea frunzelor.

Utilitate:

 

-Extrem de decorativa aceasta planta avand si avantajul ca poate fi modelata prin taieri regulate sub forma unui Bonsai.

-Se poate utilize si medical: Radacinile, frunzele si tulpinele sunt utilizate pentru continutul bogat de mucilagiu, pentru calmarea mucoaselor sistemului respirator si urinar, pentru efectul calmant asupra ranilor si ulcerelor. Semintele au putere laxativa.

-Cele mai cunoscute sunt: Abutilon striatum, Abutilon hybridum, Abutilon vitifolium si Abutilon megapotamicum. Este de retinut ca specia Abutilon theophrasti Medicus este recunoscuta si pentru proprietatile sale emoliente, antiinflamatorii, diuretice si antiseptice.

Surse:

http://www.eplante.ro

http://forumul-florilor.forumgratuit.ro

http://gradinafermecata.ro

http://www.gradina-online.ro


Tags assigned to this article:
Abutilon megapotamicum (lanterna japoneza)

Related Articles

Abelia grandiflora

Zona / Regiune:     -Origine: In functie de specie pot proveni din Mexic, China, Japonia, Coreea. Habitat Camp, ses.

Gladiole

Gladiola este floarea primilor pasi in dragoste; ea cere un rendez-vous. Mesajul ei este asemanator cu cel al florii-soarelui, dar

Trandafirul (Rosa L.)

Zona/Regiune: Trandafirul este originar din regiunile continentale și subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzând peste 200 de specii de arbuști erecți,