Abies alba (brad)

Abies alba (brad)

Zona/ Regiune:


 

-Este o specie europeană, răspândită în Carpaţi şi în Europa vestică. Limita răsăriteană a bradului trece pe la noi prin ţară. Are acele îndreptate lateral, pe două rînduri, datorită răsucirii de la bază, iar la vîrf sînt obtuze şi uşor emarginate. Bradul produce lemn valoros pentru construcţi.

-Este un conifer masiv (verde tot timpul) crescând până la 40-50 m (rar 60 m) înălţime, cu diametrul trunchiului de până la 1,5 m. Cel mai mare copac măsurat a fost de 68 m înălţime şi avea o grosime a trunchiului de 3,8 m.

-Se întâlneşte la altitudini între 300-1700 m (în general peste 500 m), pe munţi unde precipitaţiile depăşesc 1000 mm.

– Bradul argintiu este o componentă importantă a pădurii de brazi argintii din zona calcaroasă Dinaric în vestul Peninsulei Balcanice. Este înrudit de aproape cu bradul bulgar (Abies borisiiregis) în continuare în sud în Peninsula Balcanică şi cu bradul sicilian (A. nebrodensis), fiind diferit de aceştia şi alţi brazi euro-mediteraneeni prin frunzişul răsfirat, cu frunzele împrăştiate în toate direcţiile.

Arhitectura:

 

-Arbore foarte inalt (poate atinge chiar si 50 de metri) intalnit in zona subalpina dar mai ales alpina, care prefera solurile umede.

-Tulpina este dreapta, iar ramurile sunt dispuse orizontal.

-Frunzle sale sunt ca acele aplatizate, 1,8-3 cm lungime şi 2 mm lăţime cu 0,5 mm grosime, de un verde închis deasupra şi cu 2 benzi lungi albe destomate dedesubt.

-Vârful frunzei este de obicei un pic crenelat.

-Florile femele au culoare rosiatica (conuri drepte) iar cele barbatesti galbena (grupate in ameti). Bradul infloreste in lunile mai si iunie.

 

-Conurile au o lungime între 9-17cm şi 3-4 lăţime, cu aproximativ 150-200 de solzi, fiecare solz având bractee . exserted bract şi 2 seminţe înaripate, se dezintegrează când se maturizează spre a elibera seminţele.

– Lemnul este moale şi alb, folosit pentru construcţie generală şi producerea /manufacturarea hârtiei.

Utilizare:


-In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele, rasina si mugurii. Recoltarea mugurilor se face primavara (lunile martie sau aprilie) de pe ramurile tinere. Bradul cotine ulei volatil (pinen, limonen, etc.), vitamina c, carotenoizi, tanin.

-Bradul are efect astringent, antiseptic, antireumatic, cicatrizant, emolient, sedativ, colagog, mineralizant, diurectic, expectorant, vasoconstrictor, antibiotic.

*Uz intern:
-avitaminoze, ulcere venoase, tuse, infectii ale aparatului respirator superior, bronsite, meteorism abdominal, litiaza biliara, edeme, cistita, leucoree, ulcer, scorbut – sub forma de infuzie, decoct, ulei volatil.

*Uz extern:
-pelada, psoriazis, ulceratii cutanate, nevralgii determinate de boli reumatice – sub forma de bai sau spalaturi locale, cataplasma.

Obseravtii:


– Supradozajul sau administrarea indelungata determina hematurie.

Bradul argintiu este prima specie folosită ca pom de Crăciun, dar a fost în mare parte înlocuit cu Bradul Nordmann (care are un frunziş mai dens, mai atractiv), molidul norvegian (mult mai ieftin de crescut) şi alte specii.

Surse:

http://ro.wikipedia.org

www.plantemedicinale.1v.ro

http://www.bidorbuy.co.za

 

 


Tags assigned to this article:
Abies alba (brad)

Related Articles

Armurariul “Silybum marianum”

  Zona/ Regiune:   Armurariul (Silybum marianum) este o plantă din familia Asteraceae. Inițial nativă în Europa de Sud și Asia, se găsește astăzi în

Muşeţelul (Chamomilla recutita)

 Zona/Regiune:  -Musetel este o planta originara din sudul si sudestul Europei, raspandita astazi pe toate continentele. -La noi creşte in

Coada Soricelului (Achillea milefolium)

  Iti sare in ochi cu frunzele acelea verzi si fine, cu florile albe si parfumate, raspandind, mai ales pe